Miód w naszej kuchni- cz. 2

Miód w naszej kuchni- cz. 2

Do czego stosuję miód? Na dolegliwości związane z przeziębieniem stosuję miód akacjowy, który bardzo dobrze łagodzi suchy kaszel. Sporządzam z niego syrop z cebuli „Cebulak”: pokrojone drobno dwie cebule przesypuję do słoika i dodaję do nich dwie-trzy łyżki miodu, dokładnie mieszając. Cebula w towarzystwie miodu bardzo szybko wydziela sok, przesycony silnie antybiotycznymi, leczniczymi substancjami. Na zimową ospałość proponuję natomiast ciepły napój imbirowo-miodowy, który doskonale rozgrzewa i poprawia humor. Do kubka gorącej wody dodaję łyżkę (lub mniejszą albo większą ilość miodu), nieco cynamonu, kardamonu, goździka i imbiru, dokładnie mieszając, następnie dodaję kroplę zimnej wody i plaster (lub dwa) obranej ze skórki pomarańczy.  Jeśli jednak, pomimo dbałości o zdrowie, zagości u nas zapalenie gardła, bezsenność lub poddenerwowanie, to nasza rodzina stosuje miód lipowy w połączeniu z ciepłym naparem z kwiatów lipy. Takie połączenie doskonale uspokaja i tonuje napięcie. Napar równocześnie działa mocno napotnie i warto spożytkować ten efekt spędzając 2-3 dni kurując się w łóżku. Pomimo, iż  zima już za nami, nadal aktualne pozostaje pytanie o najlepszy miód na piernik. Otóż, najlepszy do piernika jest miód gryczany, dzięki swojemu intensywnemu, korzennemu aromatowi. Pierniki z tym miodem uwalniają swój pełny bukiet smakowy po kilku dniach, łącząc się doskonale z aromatami przypraw korzennych: cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i anyżu.

Korzystając z dobrodziejstw pracy pszczół warto uzmysłowić sobie jej wielką skalę. W sezonie jedna pszczoła wylatuje dziennie po nektar 12 razy. Jednorazowo zbiera  ona do 500mg nektaru. Aby zebrać kilogram miodu akacjowego, pszczoły potrzebują odwiedzić 8,5 milionów kwiatów robinii. Cała rodzina pszczela pracuje nad zebraniem zapasów pokarmu- miodu oraz pyłku, na potrzeby bieżące i na zimę. Dzięki zespołowej pracy setek tysięcy malutkich organizmów, możliwe jest przetrwanie całej rodziny. Inspiracja jaka stąd płynie, może być źródłem wielu budujących wniosków dla ludzkości.

 

Z pszczelarskimi pozdrowieniami, Teresa Porankiewicz-Bartkowiak

Gospodarstwo Pszczelarskie „Miody Bartkowiaka”

ww.miodybartkowiaka.pl

pszczola na dziurawcu

Tagi:  ,

Odpowiedz

Możesz użyć tagów oraz atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>