Światowy Dzień Zdrowia

Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności. Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia “z pola na nasz stół”. Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem pozyskiwanym z dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju i nowotwory.

Kiedyś tu, na portalu, pojawił się pomysł zbudowania w Konarzewie/Gminie systemu dystrybucji lub przynajmniej promocji produktów żywnościowych lokalnych producentów. Może do tej idei wrócimy? Często, szczególnie nowi mieszkańcy nie wiedzą u kogo można kupić dobre ziemniaki, mleko, jajka, sery, owoce. Wiemy, gdzie kupić dobry miód i inne pszczele produkty:-)

Warto przeczytać:Food safety_FS_PL

Źródło: http://www.who.un.org.pl/aktualnosci.php?news=144&wid=12&wai=&year=&back=%2F.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi:  

Odpowiedz